Står Sverige inför en tillitskris?

Sharing is caring

”Känner du tillit till samhället och dina medmänniskor? Anser du att du känner lika mycket tillit till samhälle och medmänniskor som du gjorde för fem år sedan?”

Dessa är ett par av de frågor som diskuterades på #Tillitsdagen ”Från Cell till samhälle” som arrangerades av Centrum för Social Hållbarhet (CSS) vid Karolinska Institutet och Stiftelsen Ekskäret för några veckor sedan. Otroligt spännande ämne som berör alla.

Tillit är så fundamentalt grundläggande för vår existens som sociala varelser att vi kanske IMG_7518
inte alltid reflekterar över dess existens. En definition av tillit är:”en förväntansfull inställning till andra människors framtida handlingar”. (Sztompka). En standardfråga som används för att mäta tillit är: ”Tycker du på det hela taget att man kan lita på de flesta människor eller tycker du att man inte kan vara nog försiktig i umgänget med andra människor?”

Undersökningar visar att vi i Sverige har en generell hög tillit jämfört med andra länder som Turkiet, Indonesien och Brasilien. Länder med hög social tillit har bättre hälsa, mindre korrupta, högre ekonomisk tillväxt och bättre fungerande demokratiska institutioner.
Tillit i lokalsamhället d.v.s. tillit till sina grannar har man sett är ett viktigt skydd mot vandalisering och kriminalitet. Ju mer vi lär känna våra grannar desto mindre är risken för vandalisering.

Hur hänger tillit och hållbar utveckling ihop? Tillit är kanske en av de viktigaste faktorerna för ett socialt hållbart samhälle. Ju mindre tillit i samhället desto svårare är det att bygga ett hållbart samhälle. Tillit till varandra är grundläggande för att exempelvis företag ska agera hållbart. Ett företag vars medarbetare inte känner tillit för kollegor och arbetsgivare kan inte utveckla en organisationskultur som främjar hållbar utveckling.

Forskaren Lars Trädgårdh ställde frågan om vi har en tillitskris i Sverige som en följd av permanent arbetslöshet, växande ekonomisk ojämlikhet, ökad invandrarelaterad mångfald och segregerade skolor och bostadsområden. Undersökningar visar att den generella tilliten i Sverige har minskat. Ett ökat utanförskap leder till ökat misstroende mellan människor och till välfärdsinstitutioner därav vikten av att alla sektorer såväl privat, offentlig som ideell sektor tar krafttag mot utanförskapet och den ökade ojämlikheten i samhället.

Det här inlägget postades i Aktivt samhällsansvar, Samhällsengagemang, Social tillit och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.