Hallå näringslivet!

Sharing is caring

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank skriver i en debattartikel ”Att näringslivet lider brist på människor med genuint samhällsengagemang”. Hemberg provocerar och generaliserar.

Jag skulle vilja säga att näringslivet inte lider brist på MÄNNISKOR med genuint samhällsengagemang. Dessa finns i massor på olika företag, människor med riktigt bra värderingar och samhällsengagemang. Jag har mött många av dessa.

Snarare lider näringslivet brist på strukturer och belöningssystem (inte nödvändigtvis monetära) som premierar de personer som jobbar för mångfald och samhällsengagemang. En anledning till detta är att de traditionella ekonomutbildningarna på landets universitet och högskolor fortfarande har störst fokus på de finansiella strukturerna och inte så mycket på hållbar tillväxt. Studenter som intervjuas i P1- programmet ”Framtidens företagsledare utan hållbar kunskap” säger att de tvingas läsa separata kurser på andra universitet och program om hållbarhet för det ingår inte i ekonomutbildningen. Cirkulär ekonomi omtalas inte ens på Handelsutbildningen i Stockholm enligt radioprogrammet.

Hållbartillväxt

Egentligen borde hållbarhet genomsyra hela ekonomutbildningen eftersom många av framtidens företagsledare läser på ekonomprogrammen. Vilken tillväxt är hållbar? Detta diskuteras inte heller på utbildningarna enligt Stina Billinger hållbarhetschef på SPP och Storebrand. Istället för att fokusera på hur vi kan minimera skador borde vi titta på hur kan vi maximera samhällsnytta!

Ekonomi idag handlar mer om matematiska modeller än om hur dessa passar ihop med vårt föränderliga samhälle. Den klassiska ekonomin har inte hängt med samhällsutvecklingen enligt forskaren Tom Green på Stockholm Resilience center i radioprogrammet. Teorierna är bristfälliga och framtidens ledare kommer fatta fel beslut enligt honom.

Människorna med samhällsengagemang finns där, det gäller bara att prioritera och legitimera ledarskap, utbildningar och strukturer som premierar en hållbar tillväxt kontra kortsiktig vinstmaximering.

Frågan är bara hur lång tid en omställning ska behöva ta och om vi har råd att vänta så mycket mer?

 

Det här inlägget postades i Aktivt samhällsansvar, Företag, Mänskliga rättigheter, Samhällsengagemang och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.