Medvetna val i affären- välj Fairtrade

Sharing is caring

För några dagar sedan var jag på utbildning för att bli Fairtradeambassadör. Fairtrade är världens största etiska produktmärkning som skapar stor skillnad i arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Det häftiga är att vem som helst kan påverka och göra skillnad genom att göra ett medvetet val och handla Fairtradeprodukter i sin mataffär.

Alla som tänker att ”jag borde skänka pengar och/ eller stötta en biståndsorganisation genom att engagera mig som volontär men hur/ när ska jag hinna bla.bla” ? Dessa kan enkelt välja att köpa Fairtradeprodukter i sin mataffär och därmed faktiskt påverka och göra skillnad, mer komplicerat behöver det inte vara! Hejda-fattigdom-720x300-px-300x125

Försäljningen av Fairtradeprodukter i Sverige ökar markant. Under 2012 ökade den med 28 % men kännedomen om Fairtrademärkningen är fortfarande relativt låg och ligger på 33 % 2013.  

Fairtrade är alltså en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.  När du köper Fairtrade vet du att barnarbete och diskriminering inte varit inblandat i produktionsprocessen och du vet att ditt köp bidrar till bättre ekonomiska förutsättningar för odlarna.

Då kanske du undrar om ditt köp av ordinarie choklad (ej Fairtrademärkt) stödjer barnarbete och då är svaret ganska drastiskt att ja det kan det göra.

Vi fick se ett utdrag av dokumentären ”The dark side of chocolate” av Miki Mistrati och den var en ögonöppnare för egen del. Jag köper sedan dess enbart Fairtrademärkt choklad.
Jag är en chokladälskare och köper oftast lite ”exklusivare” choklad och Fairtradechokladen kostar inte mer än t.ex en Lindt- chokladkaka. Skillnaden är att jag vet att den choklad jag äter inte har tillverkats av barnslavar och att det dessutom inte använts kemiska bekämpningsmedel i kakaon.

Se i alla fall delar av den här filmen. Jag lovar den är en ögonöppnare!

Kunskap är makt och för att kunna göra medvetna val i butiken eller caféet  behöver du i dagsläget lite kunskap om bland annat produktmärkningar. Visionen är att vi lever i ett samhälle vars butiker och caféer m.m. bara erbjuder sjysta produkter som varken stödjer barnarbete eller diskriminering och som inte är fulla av kemiska bekämpningsmedel och där du som konsument kan gå in i valfri affär och veta att det du köper är bra för din hälsa, samhället och för de personer som odlat/ tillverkat produkten du ska köpa. Till dess att det sker : är det vi som konsumenter som kan påverka genom att till exempel köpa Fairtrade.

Tips: gör det lätt, börja successivt. Börja med kaffet och chokladen redan idag:-)

I samarbete med caféet/ butiken Hållbart och Njutbart i Stockholm håller jag på att starta upp en webbutik som ska erbjuda Fairtrade- och ekologiska produkter på nätet. Jättespännande att få jobba så konkret och praktiskt med hållbarhet och ett bra komplement till mina övriga tjänster.

Jag meddelar er såklart när den går live om några veckor!

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Aktivt samhällsansvar, Fairtrade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.